Εκτύπωση

Ιστορικά Στοιχεία

Ο Δημήτριος  Σταυρόπουλος ή Ποντίκης γεννήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη το 1890. 
Το έτος 1920 μετέβη στο Παρίσι όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με την σύζυγο του Ελλη – Λιλλή το γένος Βορίδη ασχολούμενος με επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία  έτη της ζωής του έζησε στην Αθήνα στην οδό Ηρώδου του Αττικού 9  όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Ιδρύματος. 
Δεν απέκτησε κληρονόμους ούτε υπήρχαν άλλοι από την πλευρά της συζύγου του.  

Πριν πεθάνει αποφάσισε και με δημόσια Διαθήκη του άφησε όλη του την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Ελληνικό κράτος με μοναδικό σκοπό την Ίδρυση Ιδρύματος με την επωνυμία "Ο ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΙΤΗΤΗ" για την Ανέγερση Φοιτητικού Ξενώνα για Ελληνιδες Φοιτήτριες που φοιτούσαν στην πανεπιστημιούπολη των Παρισίων, και σε περίπτωση που αυτό θα ήταν ανέφικτο, στην Ελλάδα.  

Όρισε ως  Εκτελεστή της διαθήκης του τον επιστήθιο φίλο του Δημήτριο Συναδινό (καταγόμενο εκ Πατρών) ανώτερο στέλεχος  του Υπουργείου των Οικονομικών, διακεκριμένο νομομαθή και λογοτέχνη, ήδη Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος Παλαμά, συνεπικουρούμενο από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Παρισίων Μελέτιο, και τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, Ακαρνάνα, Ξανθόπουλο Παλαμά.

Μετά την εκκαθάριση της περιουσίας του κληροδότη  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μακροχρόνιες προσπάθειες συστήθηκε σύμφωνα με την  βούληση του το έτος 1981 το κοινωφελές Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα; ΙΔΡΥΜΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  &  ΛΙΛΛΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.